Wild Side Feed

Sabine van Gelderen

door: Stefanie van Oostenbrugge

Over Sabine

Geboren op 14 juli 1999, gek op de zomer, recht door zee en schaamt zich nergens voor. Haar favoriete maaltijd bestaat uit sushi en de beste eventingtool? Dat is een goed zadel met goede stijgbeugels voor een stevige zit. Sabine heeft een groot doorzettingsvermogen en is vaak een beetje te streng voor zichzelf. Ze voelt zich kaal zonder haar handtas en sloot als klein meisje haar oma per ongeluk buiten door de deuren op de knip te doen. Oma is heel belangrijk voor haar, net als haar moeder. Adele is haar grote idool.

Jong geleerd, oud gedaan

Al toen ik zes weken oud was, werd de liefde voor paarden geboren. Mijn moeder had destijds een E-pony, waar ik met regelmaat op werd gezet. Toen nog stevig vastgehouden door mijn ouders, maar na een aantal jaar wilde ik graag zelf gaan rijden. Mijn moeder zag mij gelukkig ook graag te paard en besloot een Shetlandpony te kopen toen ik drie jaar oud was. Op mijn zesde kwam er een A-pony en werd ik serieuzer in het paardrijden. Zo begon ik ook met manegelessen. Daar zagen ze dat ik er talent voor had, dus moest ik vaak de ‘moeilijke’ paarden rijden.

Sabine van Gelderen

Eventing

Op mijn tiende begon ik met eventing. Ik heb zes pony’s gehad en kreeg les van Marcelle de Kam, die best streng voor mij was. Toen ik jonger was, vond ik dat niet altijd even leuk, maar achteraf ben ik er blij mee. Nu ik ouder ben, kan ik sowieso veel beter met kritiek omgaan. In de loop der tijd is er overigens aardig wat veranderd binnen de eventing. De hindernissen werden tien jaar geleden een stuk groter gebouwd, dat was soms best pittig.

Talent

In 2014 kochten we Casanova. Hij was 12 jaar oud en had alleen maar op de wei gestaan. Er kon een zadel op gelegd worden en hij kon stappen en draven, maar de rest hebben wij hem moeten leren. Mijn instructrice vroeg zich dan ook hardop af ‘wat ik nu toch had gekocht’, maar ik zag er wel wat in. En ik bleek gelijk te hebben; Cas had talent en het begon serieus te worden met eventing. Tot het rijden van kampioenschappen aan toe.

Overgang naar de paarden

Omdat Casanova een D-pony was, moest ik twee jaar geleden de keuze maken of ik hem zou verkopen, of met hem de overstap zou gaan maken naar de paarden. Deze overstap had misschien negatief kunnen uitpakken, maar in het laatste jaar dat ik bij de pony’s reed, merkte ik dat hij veel vermogen had. Bij de pony’s sprongen we in de klasse ZZ en hij werd – ondanks de snelheid – nooit vlak. De combinatie van zijn springvermogen en een goede dressuurbasis maakte hem een bijzondere pony, waarmee ik verder zou kunnen komen in de eventing. Ik besloot hem dus te houden.

Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en een nieuwe visie op mijn rijden.

Sabine van Gelderen

Jack Link's Eventing

De laatste drie jaren heb ik in het KNHS Beloftenteam van Zeeland gezeten. Dat was fijn om te doen, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging en een nieuwe visie op mijn rijden. In februari heb ik daarom meegedaan een de selectie van Jack Link’s Eventing op het Jack Link’s Training Center in Ouderkerk aan de Amstel. Ik moest een crossparcours rijden en een dressuurproef op 2* niveau om in aanmerking te komen voor het team. Een week na de selectiedag werd ik gebeld door Nick Ros met de vraag of ik in het team wilde rijden.

Nieuwe inzichten

Van tevoren had ik niet echt verwachtingen van het rijden bij Jack Link’s Eventing. Ik ging er heel open in en hoopte vooral op extra begeleiding en nieuwe inzichten, zodat ik verder zou komen binnen de sport. Nick, de trainer van het team, zorgt ervoor dat ik deze inzichten krijg. Hij kijkt namelijk niet alleen naar het paard, maar ook naar het harnachement bijvoorbeeld en naar mij persoonlijk. Dat maakt dat zijn trainingen maatwerk zijn en dat ik gestimuleerd word om verder te komen. De begeleiding van Nick, zowel in de trainingen als op wedstrijden, heeft ervoor gezorgd dat ik grote sprongen heb gemaakt.

In het hier en nu

Nog maar kort geleden heb ik Casanova moeten laten inslapen, nadat hij tijdens een cross in een draad terecht is gekomen. Zijn been was boven zijn hoef volledig verbrijzeld en inslapen bleek de enige optie. Op dit moment gaat het redelijk, met veel ups en downs. Ik probeer mijn studie bedrijfskunde langzaam weer op te pakken en houd me op dit moment bezig met mijn andere paard; Sherlock. Met hem heb ik dit jaar twee crossen op BB-niveau gereden en volgend jaar verwacht ik in de klasse B te starten. In de toekomst hoop ik ooit een EK of Boekelo te mogen rijden, maar dromen? Dat doe ik niet echt. Ik leef vooral in het hier en nu.

Sabine van Gelderen

Tekst en foto: Stefanie van Oostenbrugge / privé archief Sabine
“Wild Side Feed” is een nieuwe maandelijkse rubriek waarin we de mensen interviewen achter het team, zodat je het Jack Link’s Eventing platform beter leert kennen.

1 Comment

  • Jan van Gelderen
    Posted 6 november 2019 16:53 0Likes

    Toppie meid vooral doorgaan!

Leave a comment